Menu

Dobře naložený e-shop

Swipe to the left

KOČOVNÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA

Tisk
KOČOVNÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA
10 months ago 3134 Zobrazení Žádný komentář

KOČOVNÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA

Střádáte plány na letní exotickou dovolenou, nebo jste rádi v poklidu sami na chalupě či u vody. Oba dva způsoby trávení léta jsou v jistém ohledu moc fajn a pokud neprahnete po tom, vyrazit za exotikou ven, ale zvolili jste ten druhý způsob trávení léta a ještě k tomu rádi nakládáte a zavařujete sezonní úrodu, doporučila bych Vám vyzkoušet naložit si tak trochu po "exoticku" doma - netradičně třeba "turkmensky", kde se tento způsob uchovávání potravin v rámci "kočovného" způsobu života ukázal jako velmi užitečná věc. Tři turkmenké sestry Aknur, Gozel a Ajna se s námi podělily o jeden ze svých oblíbených rodinných receptů.

Na jednu sklenici se dvojím těsnícím šroubovacím uzávěrem o objemu 1 litr budete potřebovat:

1 menší cuketu

1 menší lilek

1 středně velkou mrkev

1 červenou cibuli

2 šalotky

Čerstvá hladkolistá petržel

Čerstvý libeček

3 kuličky nového koření

Na lák:

250 ml vlažné vody

100 ml kvasného octa

2 lžíce cukru

1 lžička soli

Horčičné semnínko

Čerstvě namletý pepř



Postup:

Lilek si si rozpulte a dejte i se šlupkou a chvíli povařte, jakmile slupka změkne, odejmětě z plotny a nechejte chvíli vychladnout, poté šlupku oloupejte.

Cuketu si podélně rozkrojte a nakrájejte na větší kolečka, vždy ještě podélně nakrojte, ne však úplně do kraje. Cibuli a šalotku si oloupejte a nakrájejte na kolečka, mrkev si oloupejte a taktéž nakrajejte na kolečka. Čerstvý libeček a petržel si nasekejte sekáčkem.

Než začnete vkládat do sklenice, vložte si po kolečku červené cibule do každé z cuket Můžete utěsnit párátky. Začněte vkládat do sklenice - střídejte cukety a lilky, střídavě spolu s mrkví a zbývající cibulí. Nezapoměnte zasypávat čerstvým libečkem a petrželí. Navrstvěte do sklenice, ne však úplně ke kraji, neboť te'd dojde na lák.

Do větší odměrky si připravte lák smíchání vlažné (převařené) vody, cukru, octa, nakonec rozmíchejte se solí a cukrem, hořčičným semínek a pepřem. Lákem zalejte obsah sklenice a pečlivě zašroubujte Důležité je, aby horní část sklenice byla očištěná. Zašoubovanou sklenici otočte a nechejte 2 hodinky odstát. Uchovejte v chladnu a za tři 3 máte o turkmenskou pochoutku vystaráno.

Nalož to tip:

Tato kyselá nakládaný zelenina se nejlépe hodí coby příloha k dušenému skopovému, což je ve velké míře jedno z druhu mas, který se v Turkmenské kuchyni nejčastěji upravuje. K tomu si kočovné národy vystačili s domácím chlebem a bylo.