Menu

Dobře naložený e-shop

Swipe to the left

KOČOVNÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA

Tisk
KOČOVNÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA
3 months ago 1110 Zobrazení Žádný komentář

KOČOVNÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA

Střádáte plány na letní exotickou dovolenou, nebo jste rádi v poklidu sami na chalupě či u vody. Oba dva způsoby trávení léta jsou v jistém ohledu moc fajn a pokud neprahnete po tom, vyrazit za exotikou ven, ale zvolili jste ten druhý způsob trávení léta a ještě k tomu rádi nakládáte a zavařujete sezonní úrodu, doporučila bych Vám vyzkoušet naložit si tak trochu po "exoticku" doma - netradičně třeba "turkmensky", kde se tento způsob uchovávání potravin v rámci "kočovného" způsobu života ukázal jako velmi užitečná věc. Tři turkmenké sestry Aknur, Gozel a Ajna se s námi podělily o jeden ze svých oblíbených rodinných receptů.

Na jednu sklenici se dvojím těsnícím šroubovacím uzávěrem o objemu 1 litr budete potřebovat:

1 menší cuketu

1 menší lilek

1 středně velkou mrkev

1 červenou cibuli

2 šalotky

Čerstvá hladkolistá petržel

Čerstvý libeček

3 kuličky nového koření

Na lák:

250 ml vlažné vody

100 ml kvasného octa

2 lžíce cukru

1 lžička soli

Horčičné semnínko

Čerstvě namletý pepř



Postup:

Lilek si si rozpulte a dejte i se šlupkou a chvíli povařte, jakmile slupka změkne, odejmětě z plotny a nechejte chvíli vychladnout, poté šlupku oloupejte.

Cuketu si podélně rozkrojte a nakrájejte na větší kolečka, vždy ještě podélně nakrojte, ne však úplně do kraje. Cibuli a šalotku si oloupejte a nakrájejte na kolečka, mrkev si oloupejte a taktéž nakrajejte na kolečka. Čerstvý libeček a petržel si nasekejte sekáčkem.

Než začnete vkládat do sklenice, vložte si po kolečku červené cibule do každé z cuket Můžete utěsnit párátky. Začněte vkládat do sklenice - střídejte cukety a lilky, střídavě spolu s mrkví a zbývající cibulí. Nezapoměnte zasypávat čerstvým libečkem a petrželí. Navrstvěte do sklenice, ne však úplně ke kraji, neboť te'd dojde na lák.

Do větší odměrky si připravte lák smíchání vlažné (převařené) vody, cukru, octa, nakonec rozmíchejte se solí a cukrem, hořčičným semínek a pepřem. Lákem zalejte obsah sklenice a pečlivě zašroubujte Důležité je, aby horní část sklenice byla očištěná. Zašoubovanou sklenici otočte a nechejte 2 hodinky odstát. Uchovejte v chladnu a za tři 3 máte o turkmenskou pochoutku vystaráno.

Nalož to tip:

Tato kyselá nakládaný zelenina se nejlépe hodí coby příloha k dušenému skopovému, což je ve velké míře jedno z druhu mas, který se v Turkmenské kuchyni nejčastěji upravuje. K tomu si kočovné národy vystačili s domácím chlebem a bylo.