Menu

Dobře naložený e-shop

Swipe to the left

OKURKOVÁ SEZONA

Tisk
3 months ago 475 Zobrazení Žádný komentář

Okurková sezóna

Já vím, každý má nejraději ty svoje – nebo ty od maminky či právě babičky, ale v rámci téhle nakládačky uvidíte, že téhle okurkové prospěla trochu změna. A to právě díky tomu, když je okurková sezóna –sáhněte totiž nejen do špajzu, ale taky do regálu, kde nedosatek okurkové úrody nahradíte, nakládanými dobrotami se vším všudy.

Co bude třeba:

Sklenice se šroubovacím uzávěrem o objemu 500 ml

2 středně velké okurky nakládačky

150 lžíce nakládaných cornicons okurek ve slaném nálevu

Půlka bulvy celeru / nebo nakládaného

1 menší chilli paprička

1 jarní cibulka

2 lžíce hořčičných semínek

50 gramů natě z petržele

Pár kuliček nového koření

Čerstvý kopr

100 ml lihového octa

50 ml jablečného octa

2 lžíce cukru krystal

300 ml vlažné vody

Jde se na to:

1 / Okurky nakládačky si pomocí drsnějšího kartáčku pečlivě očistěte, tak aby na nich nebylo ani smítko, podélně rozkrojte, přepulte a nakrájejte na tenké plátky. Cornicons okurčičky, což jsou vlastně nakládané francouzské okurky, ideálně ty na malou vidličku, si slejte z nálevu, ale rozhodně jen nevylévejte, ještě se totiž hodí. Takže přelejte vedle.

2 / Bulvu celeru si pomocí škrabky pečlivě oškrabejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.Očištěnou jarní cibulku nakrájejte taktéž na nudličky, a chilli papričku, očištěnou od jadýrek, na mininudličky. Nať z petržele ideálně pomocí sekáčku nasekejte doslova na „cimprcampr"

3 / Hurá, jde se nakládat! Teď přijde na řadu nálev! Slitý nálev z cornichons okurek si přelejte do větší nádoby, přidejte lihový a jablečný ocet, cukr, vlažnou vodu. Pečlivě promíchejte, až se chutě spojí, ujměte se pečlivě vymyté sklenice a jde se na to.

4 / Začněte na střídačku vyrstvit, mezi plátky okurek nakládaček vkládejte minicocnisons a nastrouhaný celer s jarní cibulkou. Prokládejte petrželovou natí, neopomeňte na bobkový list a nové koření. Nakonec na řadu přijde snítek kopru a nálev. Dolejte sklenici takřka až po okraj, vršek pečlivě osušte a pečlivě zašroubujte. Otočte dnem vzhůru. Nechejte cca 2 hodinky odstát a uchovejte v chladnu, jak jinak než ve špajzu. Takhle naloženo / nenalože vydží cca měsíc, ale uvidíte sami, že se po nich zapráší takřka během chvilky.