Menu

Dobře naložený e-shop

Swipe to the left

Orientální vzpruha ve skle

Tisk
Orientální vzpruha ve skle
2 months ago 390 Zobrazení Žádný komentář

Orientální vzpruha ve skle

S nastupujícím zimním obdobím a časem, kdy jsou rána mlhavá a večery ještě chladnější rádi sáhnete po horkém nápoji ze skla. Ten to teplý nápoj je vyšperkovaný tím, že zahřeje nejen na duši, ale hlavně na těle. Je to takový horký klenot v lahvi. V kombinaci s mandarinkou, medem, indickým kořením chai masala a dalšími ingrediencemi Vás postaví na nohy, nejen po náročném pracovním dni, ale také po noci, kdy jste zavítali do nejednoho baru či klubu. Tento vyprošťovací šperk ve skle je skvělým pomocníkem proti rýmě, kašli a nachlazení.

Na jednu sklenici s ouškem o objemu 350 ml budete potřebovat:

150 ml bio plnotučného mléka

50 ml kondenzovaného mléka

středně velké mandarinky

2 vejce

2 lžíce třtinový cukru

2 lžíce medu

Šťáva z půlky pomeranče

Šťáva z půlky citronu

1 sáček černého čaje

Koření masala chai

1 vanilkový lusk

2 lžíce karibského rumu

Jde se na to:

1 / V rendlíčku si zahřejte plnotučné mléko spolu s kondenzovaným, přidejte sáček černého čaje a nechejte louhovat, poté přijdou na řadu nadrobno nakrájené mandarinky. Nechejte chvilku probublávat na mírném ohni.

2 / Mezitím si oddělte bílek od žloutku a samotný žloutek našlehejte v mističce spolu se šťávou z pomeranče a citronu, přidejte třtinový cukr, med a řádně vyšlehejte metličkou.

3 / Ztlumte teplotu na sporáku a v rendlíčku pomalu přimíchávejte vyšlehanou směs, tak aby se chuťově hezky prolnuly. Mezitím si vyndejte semínka z vanilkového lusku, pečliv je vyškrábejte lžičkou.

4 / Nakonec na řadu přijde rum, který dodá horkému nápoji to správné aroma a grády. Všechno ještě jednou pečlivě promíchejte a můžete horký nápoj přelít do sklenice. Ozdobte plátkem pomeranče a můžete se zahřívat. Přeji dobré vyšperkované chutnání.

Jaké tajemství se skrývá pod názvem Masala chai:

Základní složkou koření v Masala chai vždy tvo zázvor a kardamon. Další koření, které se používá, je podle zvyku v dané části Indie nebo i dle zvyku v rodině. Doplnit jej můžete o mnohé druhy koření, např. kurkumu, lékořice, skořice, ale i šafrán či chilli. Je základem pro přípravu tradičního indického nápoje, který má mnoho chuťových kombinací. A v každé oblasti Indie chutná tak trochu jinak. Záleží také na tom, jaké máte rádi další chutě a variace.


Tip:Klidně si připravte nápoj bez rumového, nic proti ničemu, tak i tak je prostě báječný a moc dobrý, pokus však prahnete po rumové chuti, vyzkoušejte například rumovou esenci.